T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi

HASTANEMİZDE EKO RENKLİ ULRASONU VE EFOR TESTLERİ YAPILMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Güncelleme Tarihi: 06/04/2018

Ekokardiyografi ( EKO ) Nedir ?

EKO, yüksek frekanslı ses dalgaları (ultrasound-ultrason) ile kalbin görüntülenmesidir. Ultrasondan (ses ötesi dalgalar) yararlanılır. Ultrason dalgaları, insan kulağının duyma sınırının ötesinde bir sestir. Ses dalgaları, tüp şeklinde elle tutulan ve hastanın göğsünde gezdirilen sesi oluşturan duyarlı bir alet yardımıyla kalbe gönderilir. Ses dalgaları kalp duvarlarından, kaslarından, kapakçıklardan alete geri gönderir. Farklı dokular ses dalgalarını farklı şekillerde yansıtır. Böylece kalpten geri dönen ses dalgaları bilgisayar programı yardımı ile resme çevrilir ve bu görüntüler monitörden izlendiği gibi özel kağıdına bastırılabilir.
EKO ile; kalp kapak hastalıkları, kalp boşluklarının çapları, büyük olup olmadığı, kalp duvarlarının hareketleri, hareket bozukluğu olup olmadığı, kalp içi basınçlar, kalp büyümesi, kalp yetersizliği kalp kapağı ameliyatı olmuş hastalarda protez kapak fonksiyonlarının ölçülmesi, felç geçirenlerde kalp kökenli pıhtı araştırması, romatizmal kapak hastalığına bağlı olan kalp kapak problemleri, kalp kapaklarının romatizmal dışı hastalıklarını (kalınlaşma, daralma, yetersizlik, kan sızdırması), kalp kasında kalınlaşmanın araştırması (tansiyona bağlı veya doğuştan), akciğere giden damardaki basıncın ölçümü (pulmoner hipertansiyon tespiti), kalp deliklerinin tespiti, kalp tümörlerinin tespiti kalp içi boşluklarda pıhtı (trombüs) araştırılması, aort damarlarındaki patolojik değişimler (anevrizma-balonlaşma ve yırtılma), kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi konularda EKO çekimi faydalıdır.

EKO Testi Yapılmadan Önce Yapılması Gerekenler,

Test yapılmadan önce hastanın hangi ilaçlara devam edip hangilerini bırakacağı ve bunların zamanları konusunda doktorla görüşülüp karar verilir.
EKOnun çekileceği gün doktora herhangi bir şey yiyip yiyemeyeceğinizi danışmanız gerekiyor.
EKO çekilirken üstünüzü çıkarmanız ve önlük giymeniz gerekeceğinden giysilerinizin iki parça olmasında ve üst giysinizin de önünün açılabilir olmasında fayda vardır.

EFOR Testi Nedir ?

Efor Testi, kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve bu yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının araştırılmasıdır.

EKO Testi Yapılmadan Önce Yapılması Gerekenler,

Egzersiz sırasında herhangi bir yakınmanız (göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, bacak ağrısı, yorgunluk vb.) ortaya çıkarsa testi yapan ekibi bilgilendiriniz.
Testin egzersiz bölümü, hedef kalp hızına ulaşmanız, yorulmanız veya devam etmenizi önleyecek şikayetlerinizin ortaya çıkması halinde ya da doktorun karar vereceği tıbbi gerekçelerle sonlandırılır.
Bu dönemde asgari beş dakika süreyle ritim takibi, EKG ve kan basıncı kaydı yapılır ve işlem sonlandırılır.